Lisäaineetonta!

Oletko kokenut lisäaineherätyksen? Etkö oikein tiedä mistä aloittaa? Tuntuuko kaupassakäynti vaikealta? Tuntuuko tutulta? Hymyilyttääkö?

Älä huoli, nyt voit täältä bongata itsellesi sopivan tuotteen. Näitä käytämme itse, kukaan ei sponsoroi.
Kaikki tuotteet eivät ole kokonaan lisäaineettomia, vaan katsomme tuotetta aina tapauskohtaisesti.

keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Aspartaami

Heti alkuun muutama lainaus, Kukka Laakson ja Varpu Tavin kirjasta, Maanantaisoturit:

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomaiset suhtautuivat alun perin nihkeästi aspartaamin hyväksymiseen. Aspartaamin patentti oli yhsysvaltalaisen lääkejätin Searlen hallussa. Searle teki ensimmäiset kokeet aspartaamin turvallisuudesta omissa laboratorioissaan. Ne kokeet ovat yhä yksi tärkeimmistä todisteista aspartaamin käyttöä vastaan. Kaksi Searlen  omaa tiedemiestä pyrki virallista tietä vaikuttamaan siihen, ettei aspartaamia hyvkäsyttäisi, koska he olivat huolissaan sen terveysvaikutuksista.

Donald Rumsfeld houkuteltiin tuolloin Searle-yhtiön toimitusjohtajaksi. Hän vaikutti poliittisilla suhteillaan siihen, että huolimatta hälyttävisätä tutkimustuloksista aspartaami hyväksyttiin yhdysvalloissa.

Tutkimuksissa on havaittu, että jo pienikin määrä aspartaamia aiheuttaa muutoksia rottien aivolisäkkeissä. Aspartaamin puolustajat totesivat, etteivät rottakokeet todista mitään ihmisistä.

On havaittu tilastollisesti merkitsevää nousua pahanlaatuisten kasvainten ja leukemian määrissä, kun koerotille annetttiin ravinnossa erilaisia määriä aspartaamia. Tutkijat arvelevat, että syöpäkasvainten ja leukemian saattaisi olla yhteydessä aspartaamin sisältämään metanoliin, joka niin hiirten, kuin ihmistenkin elimistössä muuttuu formaldehydiksi.

Tällähetkellä turvallisena pidettynä aspartaamin päivittäinen saantimäärä (ADI) on 40mg painokiloa kohti. Keskimäärin tämä tarkoittaa 6- vuotiaalle noin 600mg päivässä.

Mutta kuinka moni keinotekoisten makeutusaineiden käyttäjä oikeasti teitää, mikä on hänen päiväsaantinsa?
Kuinka moni kevytpepsin juoja ja aspartaamijogurtin syöjä tai keinotekoisesti makeutettujan hera- tai muun proteiinivalmisteen syöjä tarkkailee päivittäistä saantiaan ja kirjaa ne ylös, jotta havahatuu sitten, kun yläraja lähestyy?
"
**

Seuraavaksi ranskalaisilla viivoilla, aspartaamin miinukset ja plussat..

Hyvää:
- Kaloriton
(- Halpaa -tämä nyt ei hyödytä ketään muuta, kuin elintarviketeollisuutta... )

Huonoa:
- Paha maku
- Aiheuttaa mahdollisesti syöpää, ylivilkkautta ja keskittymishäiriöitä
- Aiheuttaa elimistössä saman reaktion kuin sokeri, (insuliinitason nousu) joka johtaa samaan kuin reaktioon kehossa kuin sokerillisten tuottteiden käyttö, esim. ylimääräisen ruoan varastoituminen rasvaksi, lisää ruokahalua jne.

Toki, joillain ihmisillä (diabeetikot mm.) on perusteltua käyttää makeutusaineita. Mutta makeutusaineita on muitakin kuin aspartaami. Vaikka, mitkään keinotekoiset makeutusaineet eivät ole suositeltavia, ovat monet kuitenkin parempia kuin juuri aspartaami.

Yhtä kaikki, itse en löydä kuin yhden ainoan hyvän puole aspartaamista (tai muista makeutusaineista), huonoja puolia sen sijaan onkin sitten enemmän kuin lääkäri määrää.

Ps. Olemme saaneet uusia lukijoita. Tervetuloa ! :)

2 kommenttia:

  1. Ai miten inhoankaan tuota aspartaamia. Tänään keskustelin henkilön kanssa, jolla on todettu diabetes ja hänelle ei luojalle kiitos oltu suositeltu keinotekoista makeutusta olleskaan, että makeaakin voi syödä kun syö vähän.
    Mm. käsittääkseni stevia on luonnollinen makeutusaine, jota myydään ainakin Ekolossa ja Ruohonjuuressa. Ei ole kokemusta kyseisestä tuotteesta.
    Mutta joka tapauksessa vältelkää hyvät ihmiset tuota aspartaamia!!!

    VastaaPoista
  2. Hepa
    Tarkoitukseni oli kirjotitaa mm. tuosta steviasta, mutta en ehtinyt vielä ottaa tarpeeksi selvää sen sopivuudesta mm. diabeetikoille, joten jätin kirjoittamattta toistaiseksi. Aiheen voisi nostaa esille vähän myöhemmin, kuten nämä muutkin luonnollisemman keinomakeutusaineet.

    VastaaPoista